A Szakmák Éjszakája egy különleges este. Ezen a napon az ország minden szakképző intézményében különleges programokkal várják az érdeklődőket. Interaktív módon ki lehet próbálni a szakmákat, meg lehet ismerni azokat a gépeket, amelyek az ipari termelésben részt vesznek és el lehet készíteni különböző produktumokat, természetesen szakember segítségével.

Támogatóink

Egészségpont: A szociális és egészségügyi szakmához kapcsolódó programok várnak: mérd meg a vérnyomásod, tudd meg minden rendben van-e. Édes élet szokták mondani, mérd meg a vércukor szinted! Minden fontos dolgot megjegyeztél? Győződj meg a totó kitöltésével, ha végeztél akkor pedig egyél egy pár (egészséges) falatot!

Fekete gyémánt: Az iskola múzeumában az állandó kiállítási tárgyak mellett most találkozhatsz a nyugdíjas Bányász Szakszervezet tagjaival, akik annak idején szintén az iskolában végeztek. Az egykori szakzsargon mellett első kézből szerezhetsz élményeket arról, milyen volt régen a vájár iskola. Különleges élmény a a múzeum bejárata előtti ácsolat alatt elsétálni.

Fémalakító: Az érdeklődők két féle dolgot csinálhatnak. Az előre ledarabolt kulcstartót reszelővel készre munkálják, meghajlítják hozzá a lemezt és összehegesztik, vagy rézből személyi adattárolót (dögcédulát) készítenek. Az elkészült darabokat hazavihetik az érdeklődők. A készítés oktatói bemutató után, oktatói segítség és felügyelet mellett történik.

Fémolvasztó: Itt kipróbálhatják a hegesztési eljárásokat illetve a lakatos műhelyben félig elkészített kulcstartót összehegeszthetik. Miután összehegesztették lecsiszolják és a másoló maróval beleírják a nevüket. A készítés oktatói bemutató után, oktatói segítség és felügyelet mellett történik. Fényképezd le magad hegesztő szerelésben és olvadjanak azok a fémek!

Automatizált világ, CNC, robotok: ezen az állomáshelyen előre elkészített CNC programot lehet bevinni a gépbe, majd alkatrészeket gyártani vele. Saját sakkfigurát is lehet itt esztergálni.
A CNC programozást PNC727 esztergákon tudják kipróbálni az érdeklődők egy rövid tanári bevezető után. A gépek mellett állva, a programot beírva tudják elkészíteni a saját sakkfigurájukat danamidból. A munka előzetes oktatói bemutatás után történik, oktatói felügyelet és segítség mellett.

Eötvös-kupa: idén már hagyománynak számít a Vörös István Alapítvánnyal közösen szervezett sportesemény, melynek keretében az oroszlányi iskolák között az éjszakai focikupa kerül megszervezésre. Idén először lány csapatokkal is nevezhetnek az intézmények. Győzzön a jobb, előre a fair play jegyében!