Egy csepp figyelem!

Földünk ivóvíz készlete egyre csökken. Fontos, hogy unokáink is hozzájussanak az éltető vízhez, ezért nekünk kell takarékoskodni bolygónk ezen kincsével. Tromposch Klára tanárnő és a Diákönkormányzat kezdeményezésére a Víz világnapján flashmobot szerveztünk az iskola elé, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy lehet takarékoskodni a vízzel. A diákok az iskola elé csepp alakot formálva álltak fel. A felvételeket Németh Ferenc készítette, akinek ezúton is köszönjük a közreműködést és a segítséget!

A Flashmobról készült videó megtekinthető iskolánk Facebook oldalán!

Az alábbiakban néhány praktikát is megosztunk az érdeklődőkkel.

Palack a tartályban

Minden alkalommal, amikor lehúzza a vécét, nyolc-kilenc liter vizet használ el, miközben ennél kevesebb is elég lenne. Hagyományos tartályát érdemes víztakarékosra cserélni. Megoldás lehet még a két gombbal működő WC is, az egyik gomb kevesebb, a másik több vízzel öblíti a csészét.

Igyon csapvizet!

A csapvíz sok helyen nem rosszabb minőségű, mint a boltban kapható ásványvíz. Ha mégis túl klórosnak találja, felszereltethet egy vízszűrő berendezést vagy jó szolgálatot tehet egy víztisztító készülék is.

Így is spórolhat

Ha a csapokat nem hagyja nyitva feleslegesen máris takarékoskodik. Fogmosás vagy borotválkozás alkalmával akár több liter vizet is elpazarolhat, ha nem zárja el a csapot. Térjen vissza a fogmosópohár használatához! Ugyanígy spórolhat, ha arcszőrtelenítés közben sem folyatja feleslegesen a vizet, hiszen elég csak a pengét leöblítenie. Fürdés helyett válassza inkább a zuhanyzást! Utóbbival harmadannyi vizet fogyaszt, mint egy tele kád vízzel.

Konyhai praktikák

Mosogatáskor is rengeteg vizet pazarolunk. Ezért mosogasson úgy, hogy a mosogatómedencébe engedett vízbe teszi bele a mosogatószert, nem pedig csap alatt öblíti el az edényeket. Először a legkevésbé piszkos darabokat mossa el, a legszennyezettebbeket pedig hagyja a végére. Így nem kell kétszer-háromszor cserélnie a vizet. Főzéskor is legyen résen, a zöldségek tisztítását sem kell folyóvízben végeznie.

Esővíz a növényeknek

Ha családi házban lakik, érdemes megfontolnia az esővízgyűjtés lehetőségeit. Ez azoknak, akik városban, panelházban laknak, nehezebben kivitelezhető, de számukra is van megoldás. Ők is elhelyezhetnek a teraszon egy nagyobb befőttesüveget vagy műanyag palackot, és ebbe gyűjthetik az esővizet. Az ingyenvízzel a virágokat is locsolhatjuk, és a vécét is leöblíthetjük.

Segíthet a gumilabda

A mosógép otthonunk talán egyik legnagyobb fogyasztója. Figyeljen oda már a vásárlásakor, döntsön kis víz- és energiafogyasztású készülék mellett! Amennyiben spórolni szeretne, fontos, hogy ne indítsa el félig üresen, vagy válassza a ruhák mennyiségének megfelelő programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrzés *

*